субота, 28. фебруар 2009.

ANDREA MEDJU FAVORITIMA




NAJBOLJE RANGIRANI EVROVIZIJSKI PREDSTAVNIK CRNE GORE IKADA


Podgorica - Predstavnica Crne Gore na ovogodišnjem Eurosongu Andrea Demirović na sajtu oddschecker.com, koji upoređuje kvote poznatih online kladionica i na osnovu toga rangira učesnike Eurosonga, kotira se prilično visoko. Naime, od juče je mlada pjevačica na šestom mjestu liste favorita, a kvote na Andreinu pjesmu juče su se kretale od 11 (kladionica Bet365) do 40 (Boylesports). Jedna od najpoznatijih kladionica u svijetu, “Paddy Power”, pjesmu “Just Get Out of My Life” je dodijelila kvotu 33, dok po kladionici “Betfair”, crnogorska pjevačica ima 1:39 šanse da pobijedi na Eurosongu. Na osnovu kladioničarskih predviđanja, ona je najbolje plasirana predstavnica Crne Gore ikada. Ranijih godina Stevan Faddy i Stefan Filipović su uglavnom zauzimali posljednje ili pretposljednje mjesto na ovim listama. Takođe, komentari evrovizijskih fanova koji su preslušali pjesmu Andree Demirović, objavljeni na raznim forumima, uglavnom su pozitivni. Na listi koju je sastavio sajt oddschecker.com, najviše šansi za trijumf ima Norveška, a nakon nje slijede Grčka, Malta, Turska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Najveće kvote (200) stavljene su na Bjelorusiju i Andoru, koje su posljednje na listi i imaju, po svjetskim kladionicama, najmanje šanse za pobjedu. Inače, crnogorska pjevačica je ovih dana usred priprema za predstojeći Eurosong. Spot za pjesmu “Just Get Out of My Life” već je snimljen, a Andrea će se sjutra pojaviti na predstavljanju pjesme “Bistra voda” sa kojom će grupa “Regina” predstavljati Bosnu i Hercegovinu. “BH Eurosong Show 2009”, kako su tamošnji organizatori nazvali ovaj događaj, ugostiće, osim Andree, predstavnika Grčke Sakisa Ruvasa, Slovenačku grupu “Quartissimo”, Britanku Jade i Turkinju Hadise. Bosanci će se ovom prilikom podsjetiti i prvog svog sunarodnika koji se pojavio na evrovizijskoj pozornici - radi se o Sabagudinu Kurtu koji je 1964. prvi iz BiH nastupio na Eurosongu, ali i drugih pjesma koje su tokom svih tih godina predstavljale našu zemlju na Pjesmi Evrovizije i to u izvedbi seksteta Libertango.Organizatori Eurosonga juče su premijerno objavili slike bine koja će biti postavljena za takmičare u Moskvi, djelo njujorškog dizajnera Džona Kesija. - Upotrijebio sam sve oblike umjetnosti - od postera do trodimenzionalnih konstrukcija. Bina je, prije svega, jedan neočekivani pogled na svemir, a ideja vodilja mi je bila ruska avangardna umjetnost, koju sam želio da učinim vanvremenskom - otkrio je on. Organizatori ovogodišnjeg Eurosonga svakako obećavaju još mnogo iznenađenja, a, kako prenosi “Blic”, jedna od voditeljki biće Mila Jovović.



уторак, 24. фебруар 2009.

OBRAZOVANJE U BARU!!!



U Baru ima 10.231 djece i mladih koji pohađaju obrazovne institucije različitog nivoa. Postoji jedna javna predškolska ustanova sa 494 upisanih polaznika, i 6 privatnih vrtića sa 189 polaznika .Na teritoriji opštine Bar nastava se realizuje u 10 osnovnih škola, a ukupan broj učenika upisanih u šk. 2007/2008. godini je bio 5.060. Istovremeno, nastava se odvija i u tri srednjoškoska centra sa 1.943 učenika, a postoji takođe i jedna niža muzička škola sa 291 učenikom.Na teritoriji opštine Bar rade i 4 visokoškolske ustanove sa 2.263 studenta ( Fakultet za turizam, hotelijerstvo i trgovinu, Fakultet za poslovni menadžment, Beogradska poslovna škola i Fakultet za osnovne studije iz oblasti poljoprivrede - smjer: mediteransko voćarstvo.

понедељак, 23. фебруар 2009.


BAR SAMOSTALNO U BEOGRADU

Nakon sajma u Budvi, Turistička organizacija Bar priprema se za nastup na beogradskom Sajmu turizma, koji će biti održan od 26. februara do 2. marta. Prema riječima direktorice TO Bar Nede Ivanović, Beogradski sajam vrlo je važan, jer sa tih područja dolazi najviše gostiju na barsku rivijeru.

“Nastupićemo samostalno, kao i svih prethodnih godina. Pripremali smo se kao i za sve ostale sajmove, i prezentiraćemo novi katalog i spot, DVD, jer se moramo predstaviti u najboljem svijetlu, i promovisati sve novine”, kaže ona. Poslije Beograda, TO Bar će sa nacionalnom Turističkom organizacijom nastupiti na sajmovima u Berlinu, Moskvi i Budimpešti, nakon čega slijede promocije u zemljama bivše Jugoslavije.