субота, 14. фебруар 2009.

HVALA NA POZIVU...


Draga bas mi se dopada ovaj tvoj rad...Evo nas to sam ti nacrtala za pocetak... Nadam se da ce ti se svidjeti...KISS. PISACU TI...

четвртак, 12. фебруар 2009.

FAKULTET ZA TURIZAM BAR NA METUBESU


PRESS

Budva, 13. januar 2009.
U sklopu priprema za organizaciju 18. Međunarodne turističke berze i sajma turizma, opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo – METUBES, koji će se od 12. do 14. februara održati na Jadranskom sajmu u Budvi, u hotelu „Blue Star“ je održana 2. sjednica Organizacionog odbora manifestacije. Sjednicom je predsjedavao Predrag Nenezić ministar turizma i zaštite životne sredine. Izvještaj o dosadašnjem toku organizacije METUBES-a Odboru je prezentovao Rajko Bujković, izvršni direktor Jadranskog sajma. Saopšteno je da je broj do sada prijavljenih izlagača i zakupljeni izložbeni prostor već sada dostigao prošlogodišnji, koji je bio rekordan. Ministar Nenezić je konstatovao vrlo dobru dosadašnju organizaciju i aktivnosti koje je Jadranski sajam sproveo u cilju uspješne realizacije manifestacije koja treba da predstavi turističku ponudu Crne Gore za narednu sezonu. Odbor je usvojio vrlo obiman i kvalitetan program 18. METUBES-a. Pored berze privatnog smještaja, festivala turističkih komunikacija, državnih takmičenja iz različitih oblasti ugostiteljstva, na Sajmu će se održati brojni okrugli stolovi, prezentacije i događanja čiji su nosioci Ministarstvo turizma, Nacionalna turistička organizacija, Crnogorsko turističko udružnje, Turistička organizacija grada Budve, GTZ, JP Morsko dobro, Fakulteti za turizam iz Bara, Miločera i Kotora, Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća i ostala strukovna udruženja i izlagači. Regionalni značaj manifestacije potvrđen je kroz do sada potvrđeno učešće izlagača iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Italije, Grčke, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Albanije. Realna su očekivanja da se nastavi trend rasta Sajma turizma i opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo ocjena je sa sjednice Organizacionog odbora čime će se brojnim gostima kvalitetno prezentovati turistički potencijali Crne Gore i regiona.
Sjednicu je zaključio ministar Nenezić, riječima da će se na Sajmu prezentovati sve ono što je pozitivno, atraktivno i što privlači goste.

Budva, 9. decembar 2008.
PREDRAG NENEZIĆ PREDSJEDNK ORGANIZACIONOG ODBORA
U okviru priprema za realizaciju 18. Međunarodne turističe berze i sajma turizma, opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo – METUBES ( 12. do 14. februar 2009. godine ) održana je prva sjednica Organizacionog odbora manifestacije. Za predsjednika Organizacionog odbora, izabran je Predrag Nenezić, ministar turizma i zaštite životne sredine u Vladi Crne Gore.Na sjednici Organizacionog odbora, pokrenute su značajne teme vezane za aktivnosti koje će se dešavati u okviru 18. METUBES-a.U saradnji sa Crnogorskim turističkim udruženjem i lokalnim turističkim organizacijma Jadranski sajam će organizovati 3. Berzu privatnog smještaja, za koju već sada vlada veliko interesovanje turističkih agencija, s jedne, i vlasnika objekata sa druge strane. U okviru 18. METUBES-a, biće održan i 3. Festival turističkih komunikacijaU organizaciji Udruženja šefova kuhinja Crne Gore tradicionalno će biti održano Državno prvenstvo u ugostiteljstvu, a po prvi put na Metubesu, u organizaciji Udruženja barmena Crne Gore, biće održano takmičenje barmena „Međunarodni trofej Crne Gore 2009“ koje će ugostiti ekipe iz Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Mađarske, Danske.Nacionalna turistička organizacija Crne Gore će prezentovati rezultate anketiranja hotelskih gostiju iz 22 hotela u Crnoj Gori u protekloj sezoni, dok će njemačka agencija za tehničku saradnju - GTZ organizovati okrugli sto na temu „Energetska efikasnost u turizmu“. U saradnji sa NVO „Feštađuni“ Jadranski sajam će organizovati 1. Sajam karnevalskih gradova i grupa, kao poseban segment METUBES-aTakođe će biti održano niz okruglih stolova i prezentacija sa aktuelnim temama, a očekuje se dolazak brojnih učesnika iz zemlje i inostranstva.

FAKULTETI AKTIVNI NA 18. METUBES-u. MTS MONTENEGRO TOURISM SCHOOL


U okviru 18. METUBES-a, Fakultet za turizam Bar će u saradnji sa Horwath Consultingom iz Zagreba prezentovati analizu hotelskog poslovanja u 2008. godini. Studenti Fakulteta za turizam i hotelijerstvo iz Kotora će u u okviru programa manifestacije održati forum na izabranu temu.Fakultet za turizam i ugostiteljstvo iz Petrovca će organizovati prezentaciju nekoliko studentskih projekata koji su rađeni po internacionalizovanom nastavnom programu.

среда, 11. фебруар 2009.


BARANKA NA EUROSONGU!!!!!!!


Predsjednik Opštine Bar Žarko Pavićević danas je organizovao prijem za našu sugrađanku Andreu Demirović koja će predstavljati Crnu Goru na izboru za pjesmu Evrovizije. - Ponosni smo što je jedna mlada, talentovana Baranka dobila priliku da se predstavi na ovom prestižnom muzičkom takmičenju i da reprezentuje svoj grad i državu Crnu Goru. Opština Bar je spremna da u okviru svojih mogućnosti pomogne Andrei da na Pjesmi Evrovizije ostvari što bolji plasman - rekao je Pavićević.Sdmočlana selekciona komisija RTG jednoglasno je odlučila da će Crnu Goru na ovogodišnjem izboru za pjesmu Evrovizije, koji će se u maju održati u Moskvi, predstavljati Andrea Demirović sa pjesmom „Just get out of my life". - Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam odabrana da predstavljam Crnu Goru na Evroviziji. Već sam počela sa pripremema, a iza mene stoji dobar, profesionalan tim koji brine o svemu. Naravno, biće nam neophodna pomoć da na najbolji način predstavim svoj grad i državu. Pjesma sa kojom ću se takmičiti mi se veoma sviđa i vjerujem da ću proći u finale i ostvariti dobar plasman - kazala je Andrea Demirović.

уторак, 10. фебруар 2009.


I naravno moram Vam i reci nesto o turizmu...

Turizam

Hoteli

U posljednje vrijeme Bar je postao vrlo interesantna turistička destinacija, a turizam prioritetni privredni sektor. Bar trenutno raspolaže sa 4.000 smještajnih jedinica u 30 hotela, oko 2.000 ležaja u turističkim naseljima, 1.000 u odmaralištima i oko 25.000 ležajeva u privatnom smještaju.Po zvaničnim podacima Turističke organizacije Bar barsku rivijeru je tokom 2007. godine posjetilo 122.251 turista, 12,57% više nego prošle godine, a ostvareno je 923.729 noćenja, 27.98% više u odnosu na 2006. U ukupnom turističkom prometu u Crnoj Gori, Bar posjeti 10.79% od ukupnog broja turista a ostvari se 12,66% od ukupnog broja noćenja. Polako ali sigurno, turistički potencijali Opštine Bar sve više se nameću na probirljivom svjetskom tržištu. U odnosu na ostale primorske gradove Bar je jedinstven, jer svojim gostima zaljubljenicima u sportove na vodi-nudi uživanje i na moru i na jezeru, zahvaljujući marinama u Baru i lučici na Virpazaru na Skadarskom jezeru.Lokalna nautička zajednica omogućava i ronilačke izlete na lokalitete potopljenih brodova u barskom zalivu,a od ovog ljeta iz barske marine je moguće otići i u elitni ribolov -na pučinu,gdje se lovi sabljarka i tuna.
Ljubitelji treking pješačenja u prirodi,zahvaljujući precizno obilježenim pješačkim stazama mogu se uvijeriti u ljepote obronaka Sutormana,Rumije i Lisinja,dok vinski ga-planinarenja sladokusci u Crmnici neće odoljeti čarima vinskih cesta koje vode do podruma proizvođača najfinijeg"vranca"u ovom dijelu Evrope.
Sportski turizam u Baru je,takođe,u zamahu jer veliki broj sportista dolazi da u idealnim vremenskim uslovima i na nultoj nadmorskoj visini,provede pripreme za velika takmičenja.
Zahvaljujući velikom trudu Turističke organizacije Bara,svi ovi kvaliteti grada pod Rumijom promovisani su na svjetskim sajmovima turizma od Moskve do Londona.

UPOZNAJTE MOJ GRAD...

Bar

Područje barske opštine se nalazi na jugu Crne Gore,između Jadranskog mora i Skadarskog jezera,oivičeno budvanskom,cetinjskom i ulcinjskom opštinom,dok je sam grad Bar na 42°6` geografske širine i 19°6`geografske dužine uz nadmorsku visinu od četiri metra.Barsko kopneno područje ima površinu od 506km2,a sa pripadajucom vodenom površinom Skadarskog jezera od 128km2(od albanske granice do Poseljana)zauzima ukupan prostor od 633km2.Bar je od Otrantskih vrata udaljen samo 180 km vazdušne linije,a pošto je preko Otrantskog zaliva povezan sa srednjim i istočnim Mediteranom i lukama svih kontinenata,ima kraće i neposrednije veze sa svim pristaništima na obalama Sredozemnog mora,u odnosu na bilo koju luku na istočnoj obali Jadrana.

Najviša tačka opštine je vrh planine Rumije,na nadmorskoj visini od 1593m.Barska opština ima 83naselja i prema popisu iz 2003 godine 40.037 stanovnika.Podijeljena je u dvanaest mjesnih zajednica.Bar je poznat po multietničnosti.Njegovo bogastvo čini 25 nacionalnosti koje naseljavaju ovaj prostor.Bar ima prosječno 270 sunčanih dana u toku godine i spada među najsunčanija mjesta južne Evrope.. Bar ima više od 46 kilometara morske obale,sa dvadesetak plaža,dužine oko devet kilometara. Najveća dubina mora ispred Bara je 430 m,prosječna julska temperatura mora je 23,2C,salinitet 38,2 promila,providnost pet metara ,a plimski talas 30-48cm.

U okolini Bara nalazi se nekoliko manjih rijeka. Najbliže gradu su Rikavac(17km)i Željeznica (19,5km),koje se ulivaju u Jadransko more. Opštini Bar pripada i 128km2 površine Skadarskog jezera,čija je prosječna površina oko 450km2. Dužina obale Skadarskog jezera koja pripada Baru iznosi 65km,od čega 15km pripada ostrvima ,a samo je 3 km obale pogodno za razvoj turizma. Najpoznatija plaža na toj obali je Murićka plaža,dužine 500m i površine5.000m2. Okolina Bara je bogata mediteranskom vegetacijom.U Baru ima oko 85 000 stabala i masline i oko 40 000 stabala agruma. Kod Starog Bara u Tombi (Mirovica) nalazi se maslina stara više od 2000godina.
Klimu karakterišu duga i topla ljeta,srednja godišnja temperatura od 15,5°C,u julu 23°C,a u januaru 10°C.Bar se nalazi na samo 75 km od glavnog grada Crne Gore Podgorice,a na udaljenosti od po 70 km,nalaze se dva aerodroma-Podgorica i Tivat.Bar je veza Crne Gore sa svijetom,jer je granična opština, koja je Jadranskim morem vezana sa Italijom
Општина Бар

Координате: 42° 93′ С, 19° 10′ И
Бар
[[Слика:125пГрб Бара]]
Грб

Положај
42.93° N 19.10° E
Градоначелник
Жарко Павићевић(ДПС - СДП)
Површина
598 km²
Становништво - град - општина - густина
(попис 2003.)13.71940.03766,95 људи/km²
Временска зона - Обично - Лети
CET (UTC +1)CEST (UTC +2)
Позивни број
+382 85
Таблице
BR
Званична страница
www.bar.cg.yu

Робна кућа карактеристичног дизајна.
Барско копнено подручје има површину од 506 km². Највиша тачка општине је планина Румија на надморској висини од 1596 метара.


Историја
Стари дио града, Стари Бар, помиње се у документима који потичу из 10. вијека. И поред многих земљотреса и ратова, сачувани су остаци зидина и тврђава са којиј је предиван поглед на цијели град и околину. На самом уласку у град налази се дрво маслине старо између 2.000 и 2.500 година. Ово је најстарија маслина на свијету и још увијек даје плодове.

Становништво
Град (без приградских насеља) има 13 719 становника. а општина има 83 насеља и 40.037 становника. Бар је познат по мултиетничности. Његово богатство чини 25 националности које насељавају овај простор.
Према попису становништва из 2003. године најбројније су сљедеће националности:
Црногорци (47,25%)
Срби (27,68%)
Албанци (7,60%)
Муслимани (6,43%)
Бошњаци (2,29%)
Хрвати (0,64%)
остали и неопредијељени (8.11%)
У самом граду су најбројније следеће националности:
Црногорци (49,13%)
Срби (36,13%)
Муслимани (1.74%)
Бошњаци (1.49%)
Албанци (0,97%)
Хрвати (0,92%)
остали и неопредијељени (9.62%)
Вјерски састав општине:
православци (59,58%)
муслимани (27,56%)
католици