уторак, 10. фебруар 2009.

I naravno moram Vam i reci nesto o turizmu...

Turizam

Hoteli

U posljednje vrijeme Bar je postao vrlo interesantna turistička destinacija, a turizam prioritetni privredni sektor. Bar trenutno raspolaže sa 4.000 smještajnih jedinica u 30 hotela, oko 2.000 ležaja u turističkim naseljima, 1.000 u odmaralištima i oko 25.000 ležajeva u privatnom smještaju.Po zvaničnim podacima Turističke organizacije Bar barsku rivijeru je tokom 2007. godine posjetilo 122.251 turista, 12,57% više nego prošle godine, a ostvareno je 923.729 noćenja, 27.98% više u odnosu na 2006. U ukupnom turističkom prometu u Crnoj Gori, Bar posjeti 10.79% od ukupnog broja turista a ostvari se 12,66% od ukupnog broja noćenja. Polako ali sigurno, turistički potencijali Opštine Bar sve više se nameću na probirljivom svjetskom tržištu. U odnosu na ostale primorske gradove Bar je jedinstven, jer svojim gostima zaljubljenicima u sportove na vodi-nudi uživanje i na moru i na jezeru, zahvaljujući marinama u Baru i lučici na Virpazaru na Skadarskom jezeru.Lokalna nautička zajednica omogućava i ronilačke izlete na lokalitete potopljenih brodova u barskom zalivu,a od ovog ljeta iz barske marine je moguće otići i u elitni ribolov -na pučinu,gdje se lovi sabljarka i tuna.
Ljubitelji treking pješačenja u prirodi,zahvaljujući precizno obilježenim pješačkim stazama mogu se uvijeriti u ljepote obronaka Sutormana,Rumije i Lisinja,dok vinski ga-planinarenja sladokusci u Crmnici neće odoljeti čarima vinskih cesta koje vode do podruma proizvođača najfinijeg"vranca"u ovom dijelu Evrope.
Sportski turizam u Baru je,takođe,u zamahu jer veliki broj sportista dolazi da u idealnim vremenskim uslovima i na nultoj nadmorskoj visini,provede pripreme za velika takmičenja.
Zahvaljujući velikom trudu Turističke organizacije Bara,svi ovi kvaliteti grada pod Rumijom promovisani su na svjetskim sajmovima turizma od Moskve do Londona.

6 коментара:

Sanja Tomašević је рекао...

Odlicno, kratko, lijepo, sazeto.Zainteresovana sam za ovaj sajt i praticuy tvoj rad...BARANKA

Анониман је рекао...

Odlicno, trebaju se vidjeti aktivnosti turisticke organizacije jer je ona osnov za turizam jednog grada...treba pratiti svaki njen korak

Sanja Tomašević је рекао...

OK.Bice u nekom od priloga sigurno...Puno pozdrava i pisi sta god te zanima gledacu da izadjem u susret za bilo koji prikladan zahtjev...Hvala na preporuci...

Jelena је рекао...

SVA SRECA DA SE RENOVIRAO HOTEL PRINCESS I SADA JE STVARNO PONOS GRADA...

Mina је рекао...

Sanja mozda bi mogla da stavis onu sliku sa predavanja o turizmu?izvadi keca iz rukava...

jOVANA је рекао...

divan clanak jako interesantno...