субота, 9. мај 2009.

POCELO KUPANJE




SVE VIDITE, NEMAM STA RECI...



четвртак, 7. мај 2009.

NAJBOLJA PLAZA U BARU


PLAVA ZASTAVICA OPET ZA “PARADIZO”

Međunarodni žiri Programa Plave Zastavice (FEE), na sastanku održanom 30 aprila u Kopenhagenu, dodijelio je Plave Zastavice za 19 plaža koje je Nacionalna komisija kandidovala krajem marta. Međunarodni žiri sačinjavaju predstavnici međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom životne sredine, spasilaštvom na vodi i turizmom: UNEP - Programa UN za životnu sredinu, IUCN - Svjetska unija za zaštitu prirode, UNWTO - Svjetska turistička organzija Ujedinjenih nacija, ILS - Svjetska Federacija za spasilaštvo na vodi i EUCC - Unija za zaštitu obala u Evropi.

Nacionalni žiri u Crnoj Gori kojeg sačinjavaju predstavnici Ministarstva turizma i zaštite životne sredine, Ministarstva pomorstva i saobraćaja, JP Morsko Dobro, Crvenog krsta Crne Gore, NVO "Ecom" i NVO "Kreativna asocijacija mladih", krajem februara izvršio je selekciju plaža koje će se kandidovati za Plavu zastavicu u 2009. godini i odredio plaže koje će 2009. godine biti u Pilot fazi. Do 1. maja do kada je bio rok za kandidaturu za Pilot fazu stiglo je 7 prijava.

U Baru je Plavu zastavicu ponovo dobilo jedino kupalište “Paradizo”, a u pilot fazi je ponovo plaža Sutomore – centar.

среда, 6. мај 2009.

OPEN DAYS U BARU

DANAS “T-MOBILE OPEN DAYS” U BARU

Opština Bar i Centar za efikasan razvoj visokog obrazovanja “CERVO” u saradnji sa Ministarstvom prosvete i nauke Crne Gore organizuju “Treći sajam visokog obrazovanja i stipendija – T-Mobile Open Days 2009”. Sajam će biti održan 6.maja u periodu od 11:00 do 17:00 časova u sportskoj sali Osnovne škole “Jugoslavija”. Otvaranju Sajma će prisustvovati predsjednica Skupštine opštine Branka Nikezić, sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti i opštu upravu Mr Boris Mijović, kao i predsjednik Centra za efikasan razvoj visokog obrazovanja Alen Nikezić.

Na sajmu će se predstaviti preko 50 izlagača. Veoma bitan segment Sajma je segment “Stipendija”, gdje će svoje programe stipendiranja i mobilnosti na štandovima predstaviti brojna diplomatska predstavništva i međunarodne organizacije. Na Sajmu će se predstaviti i svi Fakulteti koji djeluju na teritoriji Crne Gore, kao i programi sezonskog zapošljavanja za studente.

Opšti cilj projekta je vezan za povećanje nivoa visoko-obrazovanog kadra u Crnoj Gori i predstavljanje važnosti uloge stipendija i mobilnosti članova crnogorske akademske zajednice. Osnovni cilj projekta je da srednjoškolci, kao i svi zainteresovani za sticanje visokog obrazovanja dobiju priliku da se na neposredan način upoznaju sa programima crnogorskih fakulteta i mogudnostima stpendiranja koje se nude u Crnoj Gori.

уторак, 5. мај 2009.

GODISNJICA TITOVE SMRTI


GODIŠNJICA TITOVE SMRTI

Više hiljada ljudi iz svih republika bivše Jugoslavije posjetilo je danas Kuću cvijeća, na 29. godišnjicu smrti Josipa Broza Tita. U posjeti Titovom grobu danas je bila i grupa Barana – zanimljivo, mahom mlađe i srednje dobi.


Godišnjicu Titove smrti obilježili su tradicionalnim čituljama u podgoričkim medijima Generalni konzulat SFRJ, čije je sjedište u Tivtu, i četvorica Nikšićana sa porukom "slava predsjedniku, komandantu i heroju". Oglasio se i Klub Jugonostalgičara iz Cetinja, sa ocjenom da je Tito bio njihov "ponos, idol i nezaborav".

On je bio ratni vođa, doživotni predsjednik i Vrhovni komandant Narodno oslobodilačke vojske SFRJ. Posjete Titovom grobu na godišnjicu njegove smrti postale su tradicionalne. Titovoj sahrani, u maju 1980. godine, prisustvovalo je 209 državnika iz 128 zemalja svijeta. Među njima je bio 31 predsjednik države, četiri kralja, šest prinčeva, 22 predsjednika vlada, kao i 11 predsjednika nacionalnih parlamenata.

понедељак, 4. мај 2009.

Promocija pjesme u Baru


HARIS BABAIĆ PROMOVISAO PJESMU I SPOT

U petak je u restoranu “Samba” promovisan novi singl praćen spotom “Zbog nas” barskog muzičara Harisa Babaića. U prisustvu pedesetak kolega muzičara i prijatelja, Babaić je prikazao dopadljiv muzički broj odrađen po muzičkoj matrici Vlada Georgieva i atraktivan video-spot kojeg potpisuje video-produkcija “Bubulj”. Kadrovi su uglavnom snimani na jahti u barskom akvatoriju, u Starom gradu i na još nekoliko lokacija u opštini.

Autor muzike i teksta je Babaić, materijal je sniman u studiju “Waves”, a postprodukciju i miks je u Beogradu odradio Milić Dragović, koji se, pored lijepe Dženane Botonjić, i pojavljuje u spotu. Ovo je drugi Babaićev realizovani autorski projekat – prvi je bila “Himna Baru”.

“Obožavam Bar, i želio sam da spojim sopstvenu muziku i naš ambijent u skladnu cjelinu. Da se vidi u kakvoj ljepoti živimo”, rekao je za Barinfo Babaić, dodajući: “Imam još gotovih pjesama, tako da planiram da svaka dva-tri mjeseca izbacim po jednu pjesmu. Miješam stilove, nisam striktno vezan za jednu vrstu muzike, tako da će svi koji vole ono što radim biti iznenađeni u mjesecima koji dolaze”. Na opasku da postavka numere “izuzetno liči” na Vlada Georgieva, Babaić je u smijehu odgovorio: “I on i ja volimo Hulia Igleciasa i Erosa Ramazzottija, i obojica krademo od njih”.


Nove barske novine


NOVE”, ALI STVARNO NOVE “BARSKE NOVINE”

Iz štampe je izašao novi, 25-ti broj “Novih barskih novina”. U treću godinu izlaženja, kako je i najavio vlasnik “JO Pressa” Goran Jovanović, lokalni magazin ulazi redizajnirane unutrašnjosti, sa novim logom i formatom.

U ovom broju čitaoci mogu pročitati intervju sa Aleksandrom Saškom Kadić, vodećom crnogorskom manekenkom osamdesetih, potom glumicom u New Yorku, prvi nakon 20 godina “medijske šutnje” na ovim prostorima. Tu su i razgovori sa likovnjakom-glumcem Nikolom Đukanovićem, te urednikom fanzina “Ars Poetica” Senadom Karađuzovićem, odbojkašem Milošem Ćulafićem i kapitenkom “Sirena” Tamarom Kovačević. Od aktuelnosti, tu su mini-eseji o gradnji nuklearke, ne-zemljotresnoj gradnji u Baru, kao i izvještaji sa nedavno održanihh pozorišnih festivala, te boravku NATO fregate u našem gradu, uz zanimljiv članak o izvještavanju “New York Timesa” o Baru u prvoj polovini XX vijeka.

Broj donosi i redovne mjesečne članke arheologa Mladena Zagarčanina, košarkaškog trenera Peđe Milovića, kao i misteriozne “Solaris”.