петак, 1. мај 2009.

SRETAN 1.MAJ


VINO


LIJEPO REČE RAJKO: „PIĆE ZA BOGOVE“

Kvalitet crmničkog vina dokazan je i na međunarodnom vinskom takmičenju u Novom Sadu, gdje su članovi Udruženja vinara i vinogradara Crmnice osvojili brojne nagrade. Vinarija Sveti Toma iz Limljana u vlasništvu braće Ilije i Mila Klisića dobila je zlatnu medalju za kvalitet svog vina i srebrnu medalju za svoju rakiju. Srebrnu medalju za kvalitet dobila su vina iz podruma Pajović iz Seoca u vlasništvu Danijele i Zorana Pajovića, te vina Iva Pejanovića iz Limljana, Iva Ukšanovića iz Boljevića, Dragana Kojičića iz Sotonića i Mija Lekovića iz Godinja, dok je vino Toma Ukšanovića iz Limljana osvojilo bronzanu medalju.

четвртак, 30. април 2009.

PROMCIJA KNJIGE


PROMOCIJA MUDREŠINE KNJIGE

U Dvorcu kralja Nikole u Baru, u organizaciji Kulturnog centra, održana je promocija knjige poezije “Neka mi sude” Ljubomira Mudreše iz Podgorice. Veče je otvorila profesor književnosti Mila Čordašević, a o knjizi su pored autora, govorili književnik i publicista Borislav Cimeša i književnik Janko Vujisić.

Istaknuto je da je Mudreša bez sumnje misaoni pjesnik, nabijenog stiha, lišen svih perfidnosti i perifernosti, sagledan u samog sebe, u čovjeka i njegovu budućnost. Veče je upotpunila Marija Mitrović na klaviru, učenica barske Muzičke škole, dok je odabranu poeziju čitao dramski umjetnik Dragiša Simović.

Mudreša je kao komentator i urednik radio u redakcijama „Večernjih novosti", „Borbe", „Studija B", RTV Makedonije, RTV CG, a sarađivao je i sa još puno listova. Do sada je objavio devet knjiga poezije. Član je Matice crnogorske, crnogorskog Društva nezavisnih književnika, crnogorskog PEN centra, međunarodne aasocijacije slobodnih reportera i društva crnogorskih novinara. Živi i radi u Podgorici

уторак, 28. април 2009.

IZLOZBA SKUPTURA MAZENE PERICIC


IZLOŽBA MAŽENE PERIČIĆ

Ambasador Poljske u Podgorici Jaroslav Lindenberg otvorio je sinoć u Dvorcu Kralja Nikole prvu samostalnu izložbu skulptura u maslinovom drvetu Mažene Peričić. Napominjući da će vjerovatno uslijediti i nove prezentacije djela autorke, inače njegove sunarodnice koja je barska snaha od 1981, ambasador je ukazao da je Mažena svoju inspiraciju pronašla na obali Jadranskog mora, “kao i materijal kojeg nema u rodnoj Poljskoj“. „Ovo je još jedan dobar znak saradnje Crne Gore i Poljske“ - rekao je ambasador Lindeberg.

„Skulpture Mažene Peričić svakako su prava umjetnička djela. A svako od njih ima svoju priču. Isto tako, priča o njima mnogo je šira i dublja nego što se može naslutiti. Maslina je drugo ime Bara. Maslina u Baru je starija od ijednog pisanog spomenika. Dugo je čekala da joj se vratimo. Njeno drvo je, samo po sebi, jedno od najljepših spomena Božijeg stvaranja u prirodi ovih prostora. Stari Bar je jedan od najljepših spomenika ljudskog stvaranja na ovom dijelu Mediterana. U tom ambijentu nastaju umjetnička djela koja su pred nama. Maslina je trajna inspiracija i nadahnuće Mažene Peričić. Svojom minucioznošću i bezgraničnim strpljenjem, uz istinski talenat, ona dopunjava ono što zatekne na posječenom ili otpalom komadu maslinovog stabla. Nastali oblici, forme, figure, slike - zapravo su pečat njenog osobenog doživljaja koji, kao u igri, daju maslini novu estetsku vriijednost. Svaki rad je osoben, originalan, od apstraktnih formi, preko figura životinja, do likova iz istorije, muzike, književnosti“ - rekao je na otvaranju izložbe književni kritičar i publicista Suljo Mustafić.

Mnogobrojnim zvanicama i posjetiocima obratile su se i autorka i Vanda Vujisić, predsjednica udruženja Poljaka nastanjenih u Crnoj Gori. Na ovoj izložbi u organizaciji Ambasade Poljske u Crnoj Gori i suorganizaciji JP Kulturni centar Bar, predstavljena su ukupno 44 rada Peričićke.

понедељак, 27. април 2009.

Izlozba za dan galerije


IZLOŽBA ZA DAN GALERIJE

Galerija „Velimir A. Leković“ obilježila je prošlog vikenda svoj Dan izložbom IV Internacionalni likovni susreti Stari most. Ova kolonija je prošle godine okupila 24 umjetnika iz Crne Gore, Bosne, Srbije, Makedonije, Kosova, Francuske i Švedske, a slike i skuplture nastale tom prilikom u Bijelom Polju, predstavljene su i barskoj likovnoj publici.

Otvarajući izložbu, upravnica galerije Anastazija Miranović navela je da su ovi susreti „plemeniti i suptilni najfiniji susreti duha i bića u sinergetskim prožimanjima diferentnih kreativnih poetika“. „Događaju se već četiri godine zaredom u prelijepom ambijentalnom prostoru sjevera Crne Gore i nanovo nadahnjuju umjetnička bila na stvaralački čin. Ovi susreti su neophodna i dragocjena matrica razvoja i njegovanja duha multikulturalizma ovdašnjh prostora, a činjenica da smo se multietničkim usudom susreli i ovdje u Baru, najbolji je pokazatelj svrsishodnosti postojanja Starog mosta“ - rekla je Miranović.

Ljiljana Zeković je u katalogu izložbe zapisala da je postavka slika, skulptura i radova u kombinovanoj tehnici upriličena kao ishodište kreativnog entuzijazma učesnika kolonije, „bez selekcije i redukcije

MASLINA


ABAZOVIĆU PONOVO ZLATNA MEDALJA


Ekstra djevičansko maslinovo ulje koje je proizveo Baranin Vebija Abazović nagrađeno je zlatnom šampionskom titulom u grupi proizvoda ulja na 6. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, koji je održan u posljednjoj dekadi aprila.

“Učestovalo je preko 30 proizvođača iz zemalja regiona. Komisija čija je predsjednica bila prof. dr Estelka Dimić ocijenila je da je ulje iz uljare „Abazović“ najboljeg kvaliteta. Konkurisao sam sa ekstra djevičanskim uljem koje ima ispod 0,50 masnih kiselina. Nagradu mi je uručio generalni direktor Sajma u Novom Sadu Goran Vasić. Svaka nagrada me obavezuje da radim još bolje i tako će biti ubuduće”, kazao je Vebija Abazović.

On je istakao zadovoljstvo što se Bar, preko maslinovog ulja našao na kartama kvalitetnih proivođača hrane u mediteranskim zemljama. Prije dva meseca kvalitet maslinovog ulja iz nejgove uljare potvrđen je zlatom i u Splitu, na tradicionalnom “Noćnjaku” gdje su učestvovali uljari i maslinari iz 17 mediteranskih zemalja.

“Nagradu za kvalitet dobio sam za ekstra virdžino maslinovo ulje, berbe maslina u oktobru i novembru”, kazao je Abazović.

Porodici Abazović maslinarstvo i proizvodnja maslinovog ulja su porodični biznis kojim se bave generacije ove porodice iz Mrkojevića, nadomak Bara. “Profesionalno se bavim maslinarstvom posljednje četri godine. U razgovoru sa prijateljima maslinarima kažem da sam najmlađi, a najjači uljar jer sam proizveo maslinovo ulje 0,38 posto masnih kiselina, što je prvi put u Crnoj Gori da smo dobili ulje ovako niskog sadržaja masnih kiselina koje je u kategorije ‘ekstra djevičansko’, i to nije nije samo hrana već i lijek”, kaže Abazović.

Posljednjih godina maslinarstvo u barskom kraju bilježi vidan progres. U Uljari Abazović je savremena tehnologija za uljarstvo. “Imam 317 stabala maslina. Održavam
i stabla moje rodbine koji su iselili za Ameriku, tako da ukupno imam oko 600 stabala maslina”, rekao je Abazović, i dodao: “Do skoro su se masline kupile, što je rezultiralo lošim kvalitetom maslinovog ulja. Iskustva iz okruženja su pokazala da je mnogo bolje ulje od ubrane masline, tako da se maslinari toga trebaju pridržavati. Takođe, treba skratiti vremenski rok od branja do prerade i on ne bi trebao biti duži od 48 sati, a ako je moguće maslinu treba prerađivati za 24 sata. Treba znati i kad ubrati maslinu. Samo oktobarsko branje može dati maslinovo ulje ekstra djevičansko”.

недеља, 26. април 2009.

BICE HOTELA NA MALJEVIKU...


Turistički kompleks vrijedan preko 300 miliona eura nići će u Maljeviku, objavile su ruske dnevne novine RBC, a prenijela agencija RIA novosti. Mjesto Maljevik, prostranstvo koje ima veliki potencijal za izgradnju turističkih sadražaja, nalazi se u blizini Sutomora.
”Ruska kompanije Alt Corporation planira da izgradi hotel ‘Stella del Mare’ i turistički kompleks na 247.000 kvadrata u Crnoj Gori” - navodi se u ruskom poslovnom dnevnom listu. Eksperti su procijenili da će se za projekat investirati preko 300 miliona eura, navodi dnevnik RBC.

Luksuzno odmaralište u Maljeviku zajedno će izgraditi “Alt Development” i “Sonuba Montenegro LLC”, navode novine. “Odmaralište će imati dva hotela sa po 150 soba, dvije privatne vile, odjeljke za šoping i zabavu” - prenosi RIA novosti.

Portparol za Alt Development potvrdio je novinama da ta kompanija planira da učestvuje u projektu “Stella del Mare”, ali je odbio da otkrije bilo kakve detalje. Maksim Sviridenko, koji vodi projekat, kazao je za ruski dnevnik da će radovi na pripremi terena početi u avgustu ili septembru 2009. godine.

RBC je intervjuisao nekoliko igrača na tržištu koji su kazali da ne znaju za odmaralište “Steiia del Mare” ili za one koji rade na projektu. List navodi da intervjuisani tvrde da “Sonuba Montenegro” i “Alt Corporation” predstavljaju interese velikih federalnih i moskovskih investitora. “Sonuba Montenegro” je svojevremeno zemljište u Maljeviku kupila za preko 30 miliona eura.