понедељак, 27. април 2009.

MASLINA


ABAZOVIĆU PONOVO ZLATNA MEDALJA


Ekstra djevičansko maslinovo ulje koje je proizveo Baranin Vebija Abazović nagrađeno je zlatnom šampionskom titulom u grupi proizvoda ulja na 6. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, koji je održan u posljednjoj dekadi aprila.

“Učestovalo je preko 30 proizvođača iz zemalja regiona. Komisija čija je predsjednica bila prof. dr Estelka Dimić ocijenila je da je ulje iz uljare „Abazović“ najboljeg kvaliteta. Konkurisao sam sa ekstra djevičanskim uljem koje ima ispod 0,50 masnih kiselina. Nagradu mi je uručio generalni direktor Sajma u Novom Sadu Goran Vasić. Svaka nagrada me obavezuje da radim još bolje i tako će biti ubuduće”, kazao je Vebija Abazović.

On je istakao zadovoljstvo što se Bar, preko maslinovog ulja našao na kartama kvalitetnih proivođača hrane u mediteranskim zemljama. Prije dva meseca kvalitet maslinovog ulja iz nejgove uljare potvrđen je zlatom i u Splitu, na tradicionalnom “Noćnjaku” gdje su učestvovali uljari i maslinari iz 17 mediteranskih zemalja.

“Nagradu za kvalitet dobio sam za ekstra virdžino maslinovo ulje, berbe maslina u oktobru i novembru”, kazao je Abazović.

Porodici Abazović maslinarstvo i proizvodnja maslinovog ulja su porodični biznis kojim se bave generacije ove porodice iz Mrkojevića, nadomak Bara. “Profesionalno se bavim maslinarstvom posljednje četri godine. U razgovoru sa prijateljima maslinarima kažem da sam najmlađi, a najjači uljar jer sam proizveo maslinovo ulje 0,38 posto masnih kiselina, što je prvi put u Crnoj Gori da smo dobili ulje ovako niskog sadržaja masnih kiselina koje je u kategorije ‘ekstra djevičansko’, i to nije nije samo hrana već i lijek”, kaže Abazović.

Posljednjih godina maslinarstvo u barskom kraju bilježi vidan progres. U Uljari Abazović je savremena tehnologija za uljarstvo. “Imam 317 stabala maslina. Održavam
i stabla moje rodbine koji su iselili za Ameriku, tako da ukupno imam oko 600 stabala maslina”, rekao je Abazović, i dodao: “Do skoro su se masline kupile, što je rezultiralo lošim kvalitetom maslinovog ulja. Iskustva iz okruženja su pokazala da je mnogo bolje ulje od ubrane masline, tako da se maslinari toga trebaju pridržavati. Takođe, treba skratiti vremenski rok od branja do prerade i on ne bi trebao biti duži od 48 sati, a ako je moguće maslinu treba prerađivati za 24 sata. Treba znati i kad ubrati maslinu. Samo oktobarsko branje može dati maslinovo ulje ekstra djevičansko”.

2 коментара:

Анониман је рекао...

Maslinovo ulje najzdravije je sa nasih prostora i trebali bi ga izvoziti kao nekada sto su to radili...

Анониман је рекао...

MASLINOVO ULJE JE PRVOKLASNO I LIJEPO JE STO SE BAVIS SA STVARIMA KOJE STVARNO TREBA KAZATI BTURISTIMA ILI BUDUCIM TURISTIMA.SVAKA CAST