субота, 21. март 2009.

PRVI DAN PROLJECA:SUSNJEZICA U BARU I SNIJEG NA SUTORMANU





Proljece na sjevernoj Zemljinoj hemisferi pocelo je danas u 12.44. Vremenski uslovi, medjutim, odgovaraju zimskim i to u onim najgorim danima. Citavog dana u Baru je padala led-ledena kisa, susnjezica i otopljeni snijeg, uz veoma jak sjeverni vjetar. U podne je je bilo 7 stepeni, ali je zbog sjevernog vjetra, subjektivni osjecaj bio samo jedan jedini stepen.
Danas oko 13 sati na Sutormanu, snijeg kao u sred zime. Na vrhu kod susare gotovo pola metra, a na livadama oko kuca Boskovica malo preko 30 cm. Snijeg oko 17 sati jos uvijek pada istim intenzitetom...


петак, 20. март 2009.

IZLOZBA RUDIJA GOGE U BARU


OTVORENA IZLOŽBA RUDIJA GOGE

Pred brojnim poklonicima likovne umjetnosti iz Bara i Ulcinja, u galeriji “Velimir A. Leković” preksinoć je otvorena izložba slika i crteža Rudija Goge “Retrospektiva 1979-2009“, presjek trodecenijskog stvaralaštva ovog poznatog slikara iz Ulcinja. Otvarajući izložbu, upravnica galerije Anastazija Miranović akcentovala je da Goga kroz trodecenijsko stvaralaštvo publiku vodi lavirintom faza koji je ispunjen crtežima, slikama, monotipijama i kolažima, “i to od apstrakcije i asocijativno-aluzivnih formi do pastuoznog i reljefnog bojenog nanosa”.

“Na ovim radovima umjetnik se kreće od transparentnog i prozirnog do linearnog grafizma i bojene ekspresije. U svim tim djelima kao stvaračka konstanta dominira žena. Deformisana, koščata, ispijena, skeletna, kao kod Đakometijevih skica, u vertikalnoj impostaciji, i kada leži, naginje se, kleči, u svim mogućim i nemogućim kretnjama, nekom čudnom zamanom plesu. Goga istom ekspresivnom žestinom budi u nama sjećanje na arhetip, prve slike zabilježene negdje duboko u pećinskom mraku pod drhtavom svjetlošću baklje” - istakla je Miranović.
U katalogu izložbe zapisano je da Goga pripada malobrojnim crnogorskim umjetnicima koji su neometani diktatima centra bili usredsređeni da pedantno žive i slijede svoj umjetnički put, bojeći ga krajnje individualnim, osobenim koloritom.

“Iako reminiscencije na istoriju umjetnosti XX vijeka primjetno priziva u različitim ciklusima i pojedinačnim djelima, slikarstvo Rudija Goge je posve specifično na našim prostorima. Krećući se medijski i decenijski između slike i crteža, ne nailazimo na značajnija odstupanja od osnovne umjetničke formule ovog umjetnika, koju eksplicitno rabi sve vrijeme - Umjetnost je život, život je umjetnost. Floskula iza koje su se zaklanjali mnogi umjetnici, a samo rijetki je i živjeli, u Goginom slučaju je istinita i validna” - navodi se u katalogu. Rudi Goga (61) je likovnu akademiju završio u Prištini 1979. u klasi akademika Muslima Mulićija, a postdiplomske studije završio je 1982. u Diseldorfu u Njemačkoj kod profesora Jozefa Bojsa. Član je ULUCG od 1991, a osim 56 samostalnih izložbi, djela je prikazivao i na preko 150 kolektivnih postavki u zemlji i inostranstvu.

Fascinantno autorsko vece Olivere Masanovic


Autorsko vece Olivere Masanovic odrzalo se 19.03. sa pocetkom u 19-00 sati u Dvorcu kralja Nikole. Rijec je o knjizevnici koja je u svijet literature usla pjesmama zastupljenim u zbirkama: "Zvona ispod mora" i "Izgleda da ce jugo", a prvu samostalnu poetksku knjigu "Sa druge strane ljubavi" publikovala je 2006. godine u izdanju "Bosanske rijeci" iz Tuzle. Prosle godine u izdanju "Pegaza" iz stampe je izašla i njena knjiga proze "Snovi od svile". Price iz ove zbirke naslovljene "Provincijalac" i "Una" uskoro ce biti dramatizovane u Bosni i Hercegovini, a njihova premijera se ocekuje na jesen. Pored navedenih monodrama, u pripremi joj je i zbirka poezije za djecu i kratki roman. Citalackoj javnosti Olivera Mašanović je poznata i kao novinaraka, a bavi se i knjizevnom kritikom.Knjizevno vece je proteklo predivno,fragmente iz njenih knjiga citao je dramski umjetnik, Dragisa Simovic, dok je i sama gdja Masanovic recitovala svoje pjesme sto je zaista bilo lijepo cuti, jer ona to zaista radi na profesionalan nacin...

уторак, 17. март 2009.


Nove knjige Vladislava Pavicevica

NOVE KNJIGE VLADISLAVA PAVIĆEVIĆA

Književnik Vladislav Pavićević objavio je knjigu aforizama i humoreski “Od humora do umora” i knjigu poezije za djecu “Stihokazi”. Predgovor za knjigu aforizama pisao je prof. Ljubomir Radulović.

“Humoreske književnika Pavićevića imaju značajnu poetsku vrijednost. Njegove originalne humorističke kratke priče dovode čitaoca u situaciju da se osjeća kao da je i sam neki od učesnika u njima. Pavićevićevi epigrami, aforizmi i humoreske dobijaju zavidnu poetsku vrijednost upravo zato što se veoma umješno, s mjerom i na pravom mjestu koristi crnogorskom izvornom leksikom i što njegovo stvaralaštvo oblikuje u specifičan i karakterističan književno-estetski promišljen i duhovit sadržaj”, zapisao je Radulović.

Knjiga poezije za djecu “Stihokazi” deseto je ostvarenje te vrste u obimnom opusu Vladislava Pavićevića koji sada broji 43 naslova.

“Radost je najljepše osjećanje ako je obostrana i da je jednako doživljavaju i pisac i njegovi čitaoci. Sa svoje strane mogu da kažem da sam zadovoljan i srećan što sam uspio da ove ‘Stihokaze’ iskažem kao moju želju da i Vama, dragi drugari, izazovu osmijeh i radost što se i dalje družimo. A druženje je, zapravo, pravi iskreni dokaz ljubavi i radosti”, zapisan je u pregovoru ove svoje knjige Vladislav Pavićević. Vladislav Pavićević je prevođen na njemački, slovenački i engleski jezik. Zastupljen je u brojnim antologijama za djecu i odrasle, kao i u mnogim izborima i prikazima. Živi i radi u Baru.

Promocija knjige

PROMOCIJA RAJKOVE KNJIGE

Nova zbirka poezije “Ako me voliš vozi sporije: mali saobraćajac” poznatog barskog pjesnika i glumca Rajka Joličića, predstavljena je na neuobičajen način. To djelo posvećeno većoj bezbjednosti svih, a naročito najmlađih učesnika u saobraćaju, zvanično su u Dvorcu kralja Nikole promovisali ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović, književni kritičar Suljo Mustafić i autor. Neformalna promocija priređena je na barskim ulicama, gdje su sa pripadnicima Saobraćajne policije preko dana bila djeca, koja su zaustavljala vozače i podijelili im više od stotinu primjeraka knjige.

Takmicenje na sajmu ishrane


TAKMIČENJE NA SAJMU ISHRANE

Učenici barske srednje Ekonomsko-ugostiteljske škole učestvuju na republičkom takmičenju ugostiteljskih škola u okviru međunarodnog Sajma ishrane na Jadranskom sajmu u Budvi od 18. do 21. marta. U disciplini “priprema jela” pred gostima učestvovaće sedam učenika ove škole, u pratnji dva nastavnika. Profesor kuvarstva Tihomir Dimitrijević vodi na takmičenje tri učenika, a nastavnik Marko Spičanović četiri konobara.

Kako ističe direktorica škole Ramiza Kalamperović, učenici ove škole već pet godine odlaze na takmičenje srednjih stručnih škola u okviru sajma turizma u Budvi, i uvijek se vraćaju sa zlatnim i srebrnim medaljama. Prije dvije godine, na prvom takmičenju barmena, i prvom takmičenju ugostiteljskih radnika održanom po standardima glavne asocijacije šefova kuhinja, Barani su postali prvaci u barskom posluživanju. Pored ovog izuzetnog priznanja, učenici ove škole osvojili su još sedam srebrnih medalja u raznim kategorijama.

понедељак, 16. март 2009.

Knjizevnost


TIMOTIJEV: I JA SAM

Književna zajednica “Vladimir Mijušković” iz Nikšića i ove godine dodijelila je književne nagrade “Vito Nikolić” i “Zaloga”. Među dobitnicima prestižne “Zaloge”, međutim, izostavljeno je ime pjesnika Miroslava Jovanovića Timotijeva.
”Na spisku za nagrade nema onih koji su se odrekli priznanja, a ja se ne bih odrekao ‘Zaloge’ iz više razloga. Jedan sam od osnivača Književne zajednice ‘Vladimir Mijušković’, tako smo i ja i zajednica u istom vremenu slavili 40 godina - ona postojanja, a ja književnog stvaralaštva. Drugo, jer je to roman koji je objavio Vladimir Mijušković, čije ime nosi zajednica, a zatim i iz razloga što je zaloga poetizovana riječ, i znači: založiti sebe. U stara vremena Crnogorci su zalagali sebe da tamniče kod Turaka da bi dobili zauzvrat žito, čime bi se prehranili njihovi plemenici. Ja sam, znači, sebe založio u poeziju. Odričući se tako poetizovane zaloge, znači ja sam iznevjerio ili poeziju ili upravo samog sebe” - kaže Timotijev koji je živio i stvarao u Nikšiću preko 40 godina.

Timotijev je “Zalogu” dobio za poeziju 2002. godine, i u SO Nikšić uručili su mu predstavnici Književne zajednice “Vladimir Mijušković”: “Od tada sam za ovih sedam godina po novinama pročitao više tekstova u kojima je moje ime bilo izostavljeno među nagrađenima. Zadnji put to je bilo prije nekoliko dana, a kako nisam čovjek od praznovjerja, ja nisam povjerovao da je to 13. i da je to crni petak. Prvi put kad sam vidio da me nema među laureatima ove prestižne nagrade, pomislio sam da je to neki lapsus, ili novinara ili organizatora, a nisam htio da se obraćam i da time skrećem pažnju na svoje ime van književnih tema. Drugi put kad sam vidio da me nema pomislio sam da je moje ime Miroslav Jovanović Timotijev predugo i da nije bilo mjesta u tom novinskom tekstu. Treći

Antivari musica


Barski ženski hor “Antivari Musica” prije nekoliko dana se vratio sa turneje po Rusiji, gdje je održao cjelovečernje koncerte u Petrizalodcku u Kareliji, na sjeveru Rusije, te u horskoj sali Muzičke škole 33 u centru Sankt Peterburga. Koncerti pod nazivom “Balkanski zvuci” obuhvatili su djela iz raznih epoha, sa težištem na stvaralaštvu crnogorskih autora.
“Slobodno mogu reći da smo oduševili publiku, Rusi su prvi put čuli horsku muziku sa balkanskim zvucima, a veliko iznenađenje bile su im koreografije našeg hora koji je šetao po sceni, što kod njih nije uobičajeno” - kazao je Miro Kruščić, dirigent hora.

Do gostovanja u Rusiji došlo je na poziv Ministarstva kulture Rusije i Aleksandra Lukina, a put su podržali Vlada i Ministarstvo kulture, Opština Bar i lokalni privrednici. “Antivari Musica” postoji od 2006. godine i ima 25 članica. Na repertoaru su a capella pjevanje, opusi Bora Tamindžića, Stevana Mokranjca i Proševa, te narodne pjesme sa Balkana. Prije Rusije, barski ženski hor je nastupao u Njemačkoj, te po dva puta u Zagrebu i Mostaru na međunarodnim festivalima.

Ljepota dana...


KAKVA UŽIVANCIJA!!!

A na barskom korzu oko podneva – 18 stepeni. Ljudi kao usred ljeta. U ovoj godini nikad više naroda nije izašlo da uživa u pravom proljećnjem suncu. Od Mosta na željeznici do restorana “Turist” sve je vrvilo od mladih procvjetalih omladinki i nabildovanih omladinaca, parova koji su šetali svoje najmlađe članove populacije, očeva koji su sa dječacima igrali fudbal po Madžarici, djevojčica koje su brale cvijeće, bacača kamena u more, penzionera koji još nisu skinuli kapute i “usamljenih jahača”... U kafićima pored mora čekalo se na mjesto. Stvarno bi čovjek trebao da se zamisli da bi dao tačan odgovor na pitanje: je li Bar ljepši kad ga ogrije prvo ovako jako proljećnje sunce, ili u maju kad se počinju nositi kratki rukavi, ili kad je topao septembar, pa se može još kupati u moru...

недеља, 15. март 2009.

KARATE

DVA ZLATNA KARATISTA

Barski karatisti u dresu “Budućnosti” osvojili su dvije zlatne medalje na seniorskom Prvenstvu Crne Gore. U borbama pojedinačno, “zlatni” su postali Jozo Dabović (do 67 kg) i Almir Cecunjanin (preko 84 kilograma). Na prvenstvu Crne Gore učestvovalo je 16 klubova sa 63 takmičara.