петак, 20. март 2009.

IZLOZBA RUDIJA GOGE U BARU


OTVORENA IZLOŽBA RUDIJA GOGE

Pred brojnim poklonicima likovne umjetnosti iz Bara i Ulcinja, u galeriji “Velimir A. Leković” preksinoć je otvorena izložba slika i crteža Rudija Goge “Retrospektiva 1979-2009“, presjek trodecenijskog stvaralaštva ovog poznatog slikara iz Ulcinja. Otvarajući izložbu, upravnica galerije Anastazija Miranović akcentovala je da Goga kroz trodecenijsko stvaralaštvo publiku vodi lavirintom faza koji je ispunjen crtežima, slikama, monotipijama i kolažima, “i to od apstrakcije i asocijativno-aluzivnih formi do pastuoznog i reljefnog bojenog nanosa”.

“Na ovim radovima umjetnik se kreće od transparentnog i prozirnog do linearnog grafizma i bojene ekspresije. U svim tim djelima kao stvaračka konstanta dominira žena. Deformisana, koščata, ispijena, skeletna, kao kod Đakometijevih skica, u vertikalnoj impostaciji, i kada leži, naginje se, kleči, u svim mogućim i nemogućim kretnjama, nekom čudnom zamanom plesu. Goga istom ekspresivnom žestinom budi u nama sjećanje na arhetip, prve slike zabilježene negdje duboko u pećinskom mraku pod drhtavom svjetlošću baklje” - istakla je Miranović.
U katalogu izložbe zapisano je da Goga pripada malobrojnim crnogorskim umjetnicima koji su neometani diktatima centra bili usredsređeni da pedantno žive i slijede svoj umjetnički put, bojeći ga krajnje individualnim, osobenim koloritom.

“Iako reminiscencije na istoriju umjetnosti XX vijeka primjetno priziva u različitim ciklusima i pojedinačnim djelima, slikarstvo Rudija Goge je posve specifično na našim prostorima. Krećući se medijski i decenijski između slike i crteža, ne nailazimo na značajnija odstupanja od osnovne umjetničke formule ovog umjetnika, koju eksplicitno rabi sve vrijeme - Umjetnost je život, život je umjetnost. Floskula iza koje su se zaklanjali mnogi umjetnici, a samo rijetki je i živjeli, u Goginom slučaju je istinita i validna” - navodi se u katalogu. Rudi Goga (61) je likovnu akademiju završio u Prištini 1979. u klasi akademika Muslima Mulićija, a postdiplomske studije završio je 1982. u Diseldorfu u Njemačkoj kod profesora Jozefa Bojsa. Član je ULUCG od 1991, a osim 56 samostalnih izložbi, djela je prikazivao i na preko 150 kolektivnih postavki u zemlji i inostranstvu.

3 коментара:

Анониман је рекао...

Rudi Goga najveci umjetnik...Kralj...Gledao sam proslu izlozbu i odusevio se...

Анониман је рекао...

Rudi Goga nema preko njega niko ovde ali stvarno...

Unknown је рекао...

ODLICAN SLIKAR BILA SAM NA TOJ IZOZBI I PREPORUCUJEM SVIMA DA PODJU DA VIDE...