уторак, 24. март 2009.

DELFINI KOD NAS DODJITE I UVJERITE SE...


DOBRIM DELFINIMA SE DOBRIM VRAĆA

Jedan nasukani i jedan spašeni delfin epilog su drame koja se dogodila juče na Velikoj plaži u Ulcinju.

Uginulog delfina, teškog 38 kilograma i dugog 1,5 metara, juče je u popodnevnim satima na plaži kod hotela “Otrant”, pronašao Ulcinjanin Ilir Ljamović, koji je šetao psa. On je, kako se kasnije ispostavilo, prvi put spasio drugog delfina gotovo iste kilaže i dužine.
“Dok sam osmatrao truplo, čuo sam praćakanje u plićaku i ugledao još jednog delfina, kako pokušava da se oslobodi iz pijeska. Ušao sam u vodu i vukao ga prema skeli skoro pola sata kada je nestao u dubinu” - ispričao je sinoć Ljamović “Vijestima”. On kaže da nije mogao da vjeruje kada je u delfinovim očima vidio suze.

Vjerovatno isti delfin, nešto kasnije nasukao se u blizini Port Milene, gdje su ga pronašli otac i sin Enver i Gazmend Mila. “Ponijeli smo ga do skele i bacili u more. Tužan sam zbog ovog uginulog delfina, ali srećan ako smo uspjeli da spasimo njegovog pratioca” - kazao je sinoć Enver. O nesreći je odmah obaviještena plovna jedinica i direktor JP za uzgoj i zaštitu divljači Blerim Holović koji je izašao na lice mjesta.

Nevres Đerić iz Udruženja zaštite životinja i životne sredine iz Kotora kazao je “Vijestima” da bi uginulog delfina trebalo vratiti u njegovo prirodno stanište ukoliko na njemu nema vidljivih rana ili krvi. On je odbacio mogućnost da su se delfini zapleli u ribarske mreže. “Previše su inteligentni da bi se upleli u mreže” - kazao je Đerić i dodao da je vjerovatno riječ o mladuncima. On je naglasio da nije prvi put da ljudi u takvim situacijama vide suze u očima delfina.

8 коментара:

Bojatours је рекао...

Veoma sam tuzna zbog nasukanog delfina ali i me vratila cinjenica da je jedan delfin spasen,samo me jako brine to sto se juce u Australiji nasukalo preko 20 malih kitova i pitam se da li nam prijeti opasnost...nadam se da cete nas ohrabriti

Pozzz

Bojatours је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Sanja Tomašević је рекао...

Cao draga i meni je zao...kiss

Анониман је рекао...

jAO GRAOTICE...BAS MI GA JE ZAO VIDIO GA ...

Анониман је рекао...

Bas mi je zao...

Maja је рекао...

vidi greotice, a kako su slatki...bas mi je zao za ovo...

Unknown је рекао...

Pa kako ti nije zao da stavis ovakvu slike ...greotice

Unknown је рекао...

Bas mi ga je zao...