среда, 4. март 2009.

PROMOCIJA KNJIGE SNOVI OD SVILE



PROMOCIJA KNJIGE „SNOVI OD SVILE“

„Nije česta pojava da ženski rukopis u Crnoj Gori bude prozni mozaik, sastavljen od komadića naše zbilje i pramenova naših snova. Zapravo, malo je žena na ovim prostorima koje svoj put u umjetnosti, književnosti, krče kroz prozni izraz. Olivera Mašanović je jedna od rijetkih koja je, nakon veoma zapaženog poetskog opusa, svoj literarni dar okušala i u prozi. Ova proza je u literaturu transponovana percepcija naše svakodnevnice, autorka glumi vlastiti san i obrće načelo kontakta sa svijetom - što samo po sebi dovoljno govori, jer živimo u svijetu izokrenutih načela, zamjene teza, možda je najbolje reći - svijetu krivotvorstva“ - ocijenio je književni kritičar Suljo Mustafić o zbirci proze „Snovi od svile“ barske pjesnikinje Olivere Mašanović, koja je promovisana u hotelu „Princess“.

Objavljena prošle godine u izdanju bjelopoljskog „Pegaza“, ova zbirka sadrži 11 kratkih priča, a specifična je po tome što je prati CD sa izborom deset pjesama autorke, koja ih i sama kazuje.

„U izuzetnom proputovanju kroz 'Snove od svile', Olivera dopušta i nesporazum unutar sebe, unutar čovjeka, vječnu dilemu pred drugim, moguće i strah od nerazumijevanja. U svom djelu definitivno ostaje, na korist čitalaca, nemjerena jedino u pravljenju ozbiljne literature uz moto 'Teret sudbine zamijenite lakoćom voljenja'“ - kazala je novinar i publicista Jovanka Ljubenko Matunović.

Na promociji su poeziju i kratke priče Olivere Mašanović kazivali dvoje glumaca iz BiH. Ljubo Božović, profesor glume na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, kazivao je priču „Provincijalac“ za koju se sprema dramatizacija. Snježana Marković, glumica Narodnog pozorišta iz Zenice, kazivala je priču „Una“. Olivera Mašanović je najavila da će premijere obje monodrame po njenim pričama uslijediti ove jeseni.


4 коментара:

Анониман је рекао...

Dobra knjiga...Procitajte je obavrzno gradjani...
Nina

Antonio Pajovic је рекао...

stvarno je veoma interesantno, sve teme su dobro obradjene, a i grad bar bi trebao biti ponosan na ovo...pozzz

Indira је рекао...

Mnogo divno...Knjiga je divna hvala ti sto si mi je pozajmila draga..kiss

Анониман је рекао...

Nema na cemu draga i drugi put...