недеља, 12. април 2009.

Uspjeh maslinara iz Bara

USPJEH MASLINARA IZ BARA

Kao što je Barinfo premijerno već objavio, Delegacija Društva maslinara Bara vratila se iz Dubrovnika sa najveće hrvatske manifestacije maslinara “Noćnjak”, odakle su donijeli nekoliko priznanja.

Grupa od 40 barskih maslinara na licu mjesta se upoznala sa najnovijim dostignućima u gajenju maslina i pravljenju maslinovog ulja, a posjetili su i maslinjake u dubrovačkom okruženju i Cavtat.

“Barske uljare ‘Olioprom’ i ‘Abazović’ dobile su na ‘Noćnjaku’ priznanje za kvalitet ekstradjevičanskog ulja, što potvrđuje da se i kod nas ubrzano podižu kvaliteti i proizvodnja ulja. Od Zadružnog saveza Dalmacije, čije je rukovodstvo bilo naš gost na ‘Maslinijadi’, dobili smo plaketu za uspješnu višegodišnju saradnju” - rekao je sekretar Društva Sadetin Peričić.

Barsko udruženje formirano je 2002. i okuplja 550 maslinara u čijem posjedu je 70 odsto barskih stabala maslina, a u sezoni 2008/2009, napravili su više od 200 tona maslinovog ulja.
Posljednja akcija Društva bila je podjela 1.200 sadnica maslina iz sredstava Opštine Bar, a slijedi podjela inoks-posuda za čuvanje ulja. Biće dijeljena i pomoć maslinarima koji revitalizuju stara stabla i to sredstvima Opštine i Ministarstva poljoprivrede.

Нема коментара: