среда, 13. мај 2009.

BARSKA DIJASPORA






Barska dijaspora je rasuta širom svijeta, na svim kontinentima "plave planete" nalaze se negdašnji žitelji naše opštine, ili njihovi potomci. Teško je reći kada je počelo raseljavanje ovog područja, ali je to svakako moralo biti za vrijeme velikih nevolja - ratova, gladi, bolesti... Postoje sačuvani dokumenti još iz srednjeg vijeka o organizovanim odlascima Barana u Istru ili Dalmaciju, a veliki broj žitelja Bara i okoline početkom XX vijeka otisnuo se preko okeana. Talas napuštanja barskih sela naročito je ojačao početkom sedamdesetih, a konačni odliv stanovništva uslijedio je devedesetih, za vrijeme krvavih balkanskih komešanja.

Barski iseljenici u SAD rasuti su po silnim gradovima ove velike zemlje, ali se "najčvršće drže" oni organizovani u dva udruženja - u Njujorku i Čikagu. "Primorje" i "Rumija" pomažu da se ne izgubi nit sa zavičajem, jer su "oduvijek znali ko su i što su".

"PRIMORJE": Klub iseljenika "Primorje" okuplja uglavnom ljude s područja Mrkojevića koji žive u Njujorku. Nastao je 2001. godine, i od tada kontinuirano radi na poboljšanju informisanosti, obrazovanja i organizovanju kulturno-sportskih aktivnosti.

Prilikom osnivanja, klub je imao samo 32 člana, a danas je 50 porodica učlanjeno. Prostorije su na Staten Islandu, i mogu da prime oko 180 ljudi. Članovi kluba se sastaju svake subote, kad se igra šah i skambilj, i uz razonodu i pjesmu ostane do jutarnjih sati. Nedjeljom se održavaju časovi folklora, a klub organizuje gostovanja estradnih umjetnika, kao i igranke i svadbe. Aktivan je i fudbalski klub "Primorje" koji sa "Montenegrom" iz Čikaga organizuje tradicionalne fudbalske utakmice. Na čelu ovog iseljeničkog kluba je Saljo Metanović.

"RUMIJA": Kulturni centar "Rumija" iz Čikaga, 60621 N. Ridge, okuplja oko 600 Barana koji žive u tom gradu. Osnovan je 1995. godine, i otvoren svakog četvrtka i petka. Imaju učionicu za crnogorski jezik, salu koja prima 250 ljudi, obimnu biblioteku... U školi Kulturnog centra, dva sata nedjeljno, pored vjeronauke i folklora-običaja, djeca rođena tamo uče svoj jezik. Jedna od prostorija data je na upotrebu Radiju Inter-antena Bar. Sat vremena nedjeljno emituju program za iseljenike. Na programu su vijesti iz Crne Gore i Bara, muzički noviteti, najave dešavanja...

U Čikagu, članovi naše zajednice žive udaljeni na 15-20 minuta vožnje. Posjećuju se, imaju svoje kafiće, osnovali su i klub "Montenegro", koji se takmiči u Nacionalnoj Soccer Ligi Čikaga.

Velike su razlike između "first" i "second generation" Amerikanaca ovdašnjeg porijekla. Prva generacija je teško radila, a imućstvo su stekli teškim radom, mahom zanatskim. Mlađa generacija ima više edukacije, za razliku od emigracije koja je došla prije nekoliko decenija, i više se posvećuje lakšim poslovima u Americi. Rade sa nekretninama, posjeduju restorane, agencije, male kompanije od po 10-15 ljudi, za održavanje zgrada i "remoldovanje prostorija.

Нема коментара: