уторак, 12. мај 2009.

ITALIJANI O SREDNJOVJEKOVNOM BARSKOM NADBISKUPU



Ugledna institucija iz Peruđe zainteresovana je da prikupi što više informacija o Ivanu II, odnosno Giovaniju de Piano Karpina, nadbiskupu barskom iz sredine 13. vijeka, kazala je za “Vijesti” Danijela Đurđević, predstavnica turističkog sektora agencije “Lovćenšped” u Italiji.

Đurđević, koja već dugo živi i radi u Peruđi, nedavno je sa crnogorskim ambasadorom u Vatikanu Antunom Sbutegom, bila na dvodnevnom skupu u centru italijanske regije Umbrija posvećenom Ivanu II.

“Organizator je odbor ‘Komitato Giovani de Plano Karpine’ iz Peruđe, koji proučava život i djelo ove znamenite istorijske ličnosti. Odboru je veoma interesantna činjenica da je Ivan II bio nadbiskup barski od 1248. do 1252, kada je umro u Baru. Italijani sada traže njegov grob i sve podatke koji mogu biti povezani sa posljednje četiri godine njegovog života”, kazala je Đurđević koja ovih dana boravi u rodnom Baru.

Nakon smrti nadbiskupa Ivana I, barski kanonici su za nadbiskupa izabrali fratra dominikanca Ivana, ali je papa Inocenco IV da bi umirio sukob između Dubrovnika i Rima na stolicu postavio franjevca Ivan de Plano Karpina. Najprije je bio starješina saksonske franjevačke kustodije, pa provincijal Njemačke, potom je svoj red raširio po Češkoj, Mađarskoj, Danskoj i Norveškoj. Bio je 1245. godine papski izaslanik kod Tatara sa Volge i u ruskoga kneza Danila. Njegov putopis o životu i običajima Mongola prvi je prikazao Evropljanima ovaj narod, a istoričari su se vjekovima služili njegovim spisom. Dok je bio nadbiskupom Bara, sukob sa Dubrovnikom se izmetnuo u pravi rat, pa su Dubrovčani oružjem počeli napadati Barane, tako da je jednom prilikom bio uhvaćen i odveden u tamnicu. Da bi se parnica dovršila, papa je odlučio stvar konačno presuditi i naložio dubrovačkom i barskom sveštenstvu da prinesu dokaze za svoje tvrdnje. Očito je odluka išla u korist Bara, jer su od tada Dubrovčani prestali uznemirivati Barane. Ivan II (de Plano Kaprini) sazvao je 1249. u Baru Drugi pokrajinski crkveni sabor da bi stao na kraj nevoljama koje su pritiskale njegovu nadbiskupiju, od pohara i pljački preko lošeg vladanja klera.

Papa Inocenco je potvrdio odluke ovog sabora, bacio anatemu na one koji pljačkaju biskupske posjede, dao arcibiskupu vlast za ekskomunikaciju iz crkve i za oprost crkvenjacima koji su napravili grijeh iz nužde, i ovlastio nadbiskupa i biskupe da crkvenim kaznama prinude

na plaćanje desetine one koji je ne plaćaju. Ivan de Piano Karpini je umro 1. avgusta 1252. godine u Baru. Franjevački martirij ga naziva "blaženim".

Inače, Danijela Đurđević, koja sedam godina, kao predstavnica “Lovćenšpeda” u Peruđi, sa uspjehom promoviše lovni turizam u Crnoj Gori, upravo sprovodi pionirski poduhvat - projekat „Dijana“, imenovan po rimskoj boginji lova. “Želim da podržim žene-lovce koje su u Italiji u manjini i koje muške kolege ne prihvataju. Kroz ‘Dijanu‘ sam im, zahvaljujući mojim saradnicima, ponudila tri dana besplatnog lova u Crnoj Gori, što je naišlo na veliki odjek u specijalizovanim italijanskim lovačkim magazinima i veb
-sajtovima. U toku je prijava kandidatkinja”, navela je Đurđević. Kao diplomac Univerziteta italijanskog jezika za strance u Peruđi, Danijela je od ove sezone pokrenula inicijativu da se što veći broj crnogorskih đaka, studenata i profesora italijanskog jezika, tokom ljeta usavršava na toj, svjetski renomiranoj katedri italijanskog jezika po pristupačnim uslovima.


Нема коментара: