уторак, 28. април 2009.

IZLOZBA SKUPTURA MAZENE PERICIC


IZLOŽBA MAŽENE PERIČIĆ

Ambasador Poljske u Podgorici Jaroslav Lindenberg otvorio je sinoć u Dvorcu Kralja Nikole prvu samostalnu izložbu skulptura u maslinovom drvetu Mažene Peričić. Napominjući da će vjerovatno uslijediti i nove prezentacije djela autorke, inače njegove sunarodnice koja je barska snaha od 1981, ambasador je ukazao da je Mažena svoju inspiraciju pronašla na obali Jadranskog mora, “kao i materijal kojeg nema u rodnoj Poljskoj“. „Ovo je još jedan dobar znak saradnje Crne Gore i Poljske“ - rekao je ambasador Lindeberg.

„Skulpture Mažene Peričić svakako su prava umjetnička djela. A svako od njih ima svoju priču. Isto tako, priča o njima mnogo je šira i dublja nego što se može naslutiti. Maslina je drugo ime Bara. Maslina u Baru je starija od ijednog pisanog spomenika. Dugo je čekala da joj se vratimo. Njeno drvo je, samo po sebi, jedno od najljepših spomena Božijeg stvaranja u prirodi ovih prostora. Stari Bar je jedan od najljepših spomenika ljudskog stvaranja na ovom dijelu Mediterana. U tom ambijentu nastaju umjetnička djela koja su pred nama. Maslina je trajna inspiracija i nadahnuće Mažene Peričić. Svojom minucioznošću i bezgraničnim strpljenjem, uz istinski talenat, ona dopunjava ono što zatekne na posječenom ili otpalom komadu maslinovog stabla. Nastali oblici, forme, figure, slike - zapravo su pečat njenog osobenog doživljaja koji, kao u igri, daju maslini novu estetsku vriijednost. Svaki rad je osoben, originalan, od apstraktnih formi, preko figura životinja, do likova iz istorije, muzike, književnosti“ - rekao je na otvaranju izložbe književni kritičar i publicista Suljo Mustafić.

Mnogobrojnim zvanicama i posjetiocima obratile su se i autorka i Vanda Vujisić, predsjednica udruženja Poljaka nastanjenih u Crnoj Gori. Na ovoj izložbi u organizaciji Ambasade Poljske u Crnoj Gori i suorganizaciji JP Kulturni centar Bar, predstavljena su ukupno 44 rada Peričićke.

4 коментара:

Анониман је рекао...

Bila sam ovdje i mogu Vam preporuciti da posjetite stvarno je fascinantno...

Roćen Ivana је рекао...

E ovdje nisam bila,pošto sam u toku ovakih zbivanja,obaveze.... nego sviđa mi se što ti pratiš ovakve događaje,fino je to.

Unknown је рекао...

Svaka cast Sanja, ali stvarno si ti je najbolji blog...Bravo...

Unknown је рекао...

Doticna gospodja stvarno zna kako se to radi...