понедељак, 9. март 2009.

BIO JE DAN ZENA, MUSKARCI I ZENE

PRAZNICI SA-LA-LA...

Međunarodni praznik - Dan žena - bio je obilježen u čitavom svijetu, uz obavezno dijeljenje poklona pripadnicama ljepšeg pola. Dan žena ustanovljen je 8. marta 1910. godine u Kopenhagenu na Drugoj konferenciji žena socijalista, koja je održana na inicijativu njemačke revolucionarke Klare Cetkin, a u znak sjećanja na demonstracije američkih žena u Čikagu 8. marta 1909. godine.

Kao i svake godine, i ove je cvijeća bilo na svim stranama našeg grada, naročito u centru. Prolaznike su saletali ulični prodavci cvijeća i sitnih poklončića, koji su te iste ruže (i karanfile) nudili po znatno nižim cijenama. Nelojalna konkurencija, ali šta ćete, Dan žena je.

U čast Osmog marta, kantautor Marinko Pavićević održao je koncert u Dvorcu kralja Nikole, na kome je ljubavnu poeziju recitovao glumac Dragiša Simović. Jedriličarski klub “Mornar” je povodom ovog praznika organizovao “Osmomartovsku regatu”.

Sve u svemu, i ovaj se, nekada blistavi i svrhom ovjenčani dan, pretvorio u vašarsko natjecanje u kupovini poklona i upadljivoj demonstraciji iskazivanja pažnje, tako da svi vide. Drage dame, ako Vam ne kupuju cvijeće i poklone tokom čitave godine, ne trebaju ni Osmog marta. I to dobro znate, no zaboravljate.

Нема коментара: