среда, 11. март 2009.

DOGADJAJI U BARU

DOGADJAJI

INTERNACIONALNI TV FESTIVALI

to je zapravo smotra televizijskog stvaralastva, koja se u Baru odrzava jos od 1995. godine. Internacionalni TV festival, u Baru se obicno odrzava u novembru i traje nekoliko dana. Na festivalu ucestvuju domaci autori, ali i veliki broj tv stvaralaca iz Evrope i svijeta. Smotra TV stvaralastva u Baru ima za cilj, prezentaciju i takmicenje televizijskih stvaralaca u nekoliko segmenata televizijskog izraza, a najvise u dokumentarnom i ekoloskom programu. Tih dana Bar je gost poznatih reditelja iz Italije, Ceske, Madjarske kao i Srbije i Crne Gore. Poslednjeg dana trajanja Internacionalnog TV festivala, strucni ziri dodjeljuje razne nagrade najbolje emisije u dokumentarnom, ekoloskom i drugim programima.

SUSRETI POD STAROM MASLINOM

takodje je jos jedna zanimljiva manifestacija koja promovise kulturu i pjesnicko stvaralastvo. Ta manifestacija se u Baru tradicionalno odrzava, u novembru mjesecu, od 1987. godine. Najvise je posvecena djecijem stvaralastvu kao i djelima djecijih pisaca i pjesnika. Manifestacija, "Pod starom maslinom" traje nekoliko dana, i osim prezentacija knjiga i zbirki poezije djecijih pisaca, program manifestacije karakterisu i likovni te literarni radovi na temu "Maslina, mir, prijateljstvo". Najvecim dijelom manifestacija se odrzava se u mjestu Mirovica, gdje se nalazi stablo cuvene, preko 2.000 godina stare masline. Poslednjeg dana manifestacije, barski osnovci, kao i pisci, u dvoristima osnovnih skola, sade maslinovo drvo, a kao zelju da se mir i prijateljstvo medju ljudima sire, simbolicno bacaju u more i vijenac napravljen od maslinovog granja.

FESTIVAL VINA I UKLJEVE

jos jedna tradicionalna manifestacija, koja se odrzava u unutrasnjosti opstine Bar, tacnije u mjestu Virpazar, koje je nekoliko kilometara udaljeno od Bara. S obzirom da se mjesto Vipazar nalazi tik uz Skadarsko jezero, zastitni znak manifestacije iz godine u godinu je ne samo mjesto Virpazar, nekada najpoznatiji crnogorski pazar, vec Skadarsko jezero u cjelini. Na "Festivalu vina i ukljeve" ucestvuje veliki broj gradjana Bara, Podgorice, turista, i drugih posjetilaca, koji osim degustacije jezerske i rjecne ribe, uzivaju i u drugim cuvenim i tradicionalnim specijalitetima kao sto su priganice (przeni, okrug, slatki kolac), crnogorskoj rakiji ali i ukusu cuvenog crmnickog vina, koje se proizvodi u istominenom mjestu, koje je nekoliko kilometara udaljeno od Virpazara. Manifestacija traje obicno jedan dan i odrzava se u decembru.

MASLINIJADA

poselednjih godina Bar i Barani potrudili su se da obnove jos jednu, turisticki vaznu manifestaciju, kojoj su dali ime "Maslinijada" , sto bi zapravo trebalo da predstavlja smotru proizvoda koje se dobijaju od ploda vocne autohtone vrste masline. Manifestacija "Maslinijada" odrzava se u decembru i znacajna je po tome, jer posjetioci i turisti mogu uzivati gledajuci ali i degustirajuci: masline, cuveno barsko maslinovo ulje, agrume, manradine, pomorandze i druge proizvode tipicne za primorski predio, a posebno za podrucje koje obuhvata opstina Bar. Uz kulturno zabavni program, "Maslinijadu" udopunjuje i izlozba tradicionalnih narodnih nosnji koje su se nekada odjevane u Baru i njegovoj okolini.

GITARIJADA

manifestacija novijeg datuma, koja se u Baru odrzava u januaru. Barska "Gitarijada" zapravo je vise, zimska skola gitare, koja ima za cilj okupljanje najboljih mladih gitarista i profesora iz zemlje i okruzenja. Osim revijalnog, manifestacija ima i takmicarski karakter.

BARSKI LJETOPIS

zasigurno to je najvaznija kulturna manifestacija u Baru uopste. "Barski ljetopis" , odrzava se od 1988. godine, tokom jula i avgusta mjeseca. To je zapravo multimedijalni festival raznovrsnih sdarzaja koji ukljucuje: odrzavanje pozorisnih predstava, pozorosrisnih trupa iz zemlje i inostranstva, likovne izlozbe, knjizevne veceri, koncerte duhovne i klasicne muzike... Programi "Barskog ljetopisa" se odrzavaju na razlicitim uglavnom montaznim scenama na nekoliko lokacija u gradu. Interesantno je pomenuti i da je od 2003. godine u program "Barskog ljetopisa" uvrsten i "Mediteranski sajam knjiga", koji ima za cilj promociju prostora i grada u kojem je nastao prvi, pisani slovenski spomenik "Barski rodoslov".

DANI EKOLOGIJE, TURIZMA I KULTURE

odrzava se u mjestu Murici, nadomak Skadraskog jezera. To je manifestacija novijeg datuma. Cilj "Dana ekologije turizma i kulture" je promocija turizma na Skadarskom jezeru i okolini.

DANI ZAGRADJA

manifestacija koja ima za cilj upotpunjavanje ljetnje turisticke ponude u mjestu Sutomore. "Dani Zagradja" odrzavaju se tokom jula i avgusta mjeseca, a osim zabavno - kulturnih programa, manifesatcija ima za cilj i promociju kulturnog nasljedja Bara i okoline, te degustaciju crnogorske te mediteranske kuhinje.

CRMNICKE SPORTSKE IGRE

manifestacija koja se odrzava u mjestu Virpazar, 40 - tak kilometara udaljenom od Bara. "Crmnicke sportske igre" obicno pocinju polovinom jula i traju do polovine avgusta, a odrzavaju se svakog vikenda. Cilj manifestacije je takmicenje u nekoliko sportskih dispciplina.

DANI MRKOJEVICA

manifestacija zabavnog karaktera koja se, u Baru tacnije u mjestu Pecurice, odrzava poslednje nedjelje u julu mjesecu. Cilj manifestacije je da se mnogorbojni posjetioci i turisti upoznaju sa tradicijom, bogatom bastinom i kulturnim identitetom tog barskog kraja. Uz bogato posluzenje i jela tradicionalne crnogorske kuhinje, manifestaciju "Dani Mrkojevica" karakterise i prigodan zabavno - muzicki program , u kojem ucestvuju kulturno - umjetnicka drustva iz Bara.

PLIVACKI MARATON

to je tradicionalna manifestacija, koja u Baru traje od 1988. godine. Ta sportska manifestacija zapravo predstavlja plivacki maraton na relaciji Sutomore - Bar u duzini od 5 kilometara. Odrzava se u avgustu, i na njoj ucestvuju ugalvnom dobri plivaci anonimci ili oni koji se plivanjem bave iz hobija.

PORT CUP

jos jedna sportska manifestacija, koja se tradicionalno u Baru odrzava jos od 1992. godine. "Port cup" je zapravo, medjunarodnji odbojkaski turnir za zene, koji u avgustu okupi veliki broj zenskih odbojkaskih klubova iz Srbije i Crne Gore.

SUSRETI POLJOPRIVREDNIKA, VINOGRADARA , VOCARA I PCELARA

cilj manifetsacije koja se u Baru odrzava u septembru je promocija poljoprivrednih proizvoda iz regije Bara i Skadarskog jezera. Uz prigodan zabavno - muzicki i kulturni program manifestacija pod nazivom "Susreti poljoprivrednika, vinogradara, vocara i pcelara" odrzava se u mjestu Virpazar, koje je nekoliko kilometara udaljeno od Bara.
Find more on : www.visit-montenegro.com , www.photo-montenegro.com
Top 5 places
Durmitor
Skadar Lake
Ostrog
Boka Bay
St. Stefan

1 коментар:

Анониман је рекао...

just visit montenegro, it sounds good, aahh,very good...